Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1η ΜΑΡΤΗ 7 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΚΑΛΕΣΜΑ
Οι κινήσεις πόλης που συγκροτούμε την καμπάνια «Δωρεάν Μετακίνηση» και οργανώνουμε δράσεις για να προβάλλουμε το «Δεν πληρώνουμε- Διεκδικούμε δημόσιες-δωρεάν-ποιοτικές συγκοινωνίες» στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που οργανώνεται την Τρίτη 1 Μάρτη στο Σύνταγμα από τα κινήματα «Δεν πληρώνω», την Επιτροπή Αγώνα Κερατέας, την Επιτροπή Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ.

Καλούμε τους επιβάτες των ΜΜΜ να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση και να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στα κυβερνητικά μέτρα για τις συγκοινωνίες, στην ποινικοποίηση της μη πληρωμής εισιτήριου, να απαιτήσουν δημόσιες-δωρεάν-ποιοτικές συγκοινωνίες. Να συμβάλλουν σε συλλογική-μαζική ανυπακοή στη ληστρική κυβερνητική πολιτική.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ.

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες
Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα


  Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας:
www.dorean-metakinisi.blogspot.com

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/2 ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Φλεβάρη το πρωί, από τις 11:00 και για δύο ώρες, μαζική κινητοποίηση των κινήσεων πόλης στο σταθμό του μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ στα πλαίσια της καμπάνιας "ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ", www.dorean-metakinisi.blogspot.com.  Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό των κινήσεων σχετικά με το θέμα της αύξησης των εισιτηρίων, έγινε συζήτηση με τον κόσμο, ενώ σφραγίστηκαν τα ακυρωτικά μηχανήματα συμβολικά για δύο ώρες και διευκολύνθηκαν οι επιβάτες να μην ακυρώσουν εισιτήρια. Η ανταπόκριση από τους επιβάτες ήταν θετική και εκατοντάδες δεν ακύρωσαν εισιτήριο.  
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ.

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες
Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα


Οι δράσεις στις περιοχές μας συνεχίζονται. Την Τρίτη μαζική εξόρμηση έγινε και στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.
.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


Την Πέμπτη 17/2/2011, η καμπάνια των 11 κινήσεων πόλης «Δωρεάν Μετακίνηση» έδωσε  συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ,  με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που συνέταξε η ΤΡΑΜ Α.Ε. εναντίον της καμπάνιας μας «ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ», της κίνησης Μια Πόλη Ανάποδα–Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης, της Συνέλευσης Λόφου Λαμπράκη και της συλλογικότητας Δεν Πληρώνω Νέας Σμύρνης, αλλά και για την τροπολογία της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση της μη ακύρωσης εισιτηρίου.
Στη συνέντευξη είχαν καλεστεί και παραβρέθηκαν, εκτός από τους δημοσιογράφους, συνδικαλιστές από την ΕΘΕΛ και τη Συντονιστική Επιτροπή Σιδηροδρομικών, νομικοί, άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες  που κινούνται στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής των διοδίων και εισιτηρίων, όπως οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στα διόδια του Κινήματος Δεν Πληρώνω και οι επιτροπές του Ακρίβεια Στοπ,  και οι άλλες συλλογικότητες που έχουν υποστεί διώξεις για το θέμα.
Στη συνέντευξη τύπου τονίστηκε από τις κινήσεις πόλης και την Κίνηση της Ν. Σμύρνης ότι ο αγώνας για δημόσιες-δωρεάν-ποιοτικές συγκοινωνίες είναι αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες και με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Είναι αγώνας ανυπακοής στη ληστρική πολιτική της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, που αύξησαν μέχρι και 40% τις τιμές και συνδέεται με τον αγώνα των άλλων συναφών κινημάτων του δεν πληρώνω. Δένεται με τον αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΜ. Επίσης, συνδέεται με τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος για να μη διαλυθούν τα σχολεία και τα νοσοκομεία, για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, υποδομές.  Ο αγώνας αυτός τρομάζει τους κυβερνώντες γιατί αποκτά μαζικά χαρακτηριστικά, για αυτό χρησιμοποιούν τις μηνύσεις και την ποινικοποίηση, όπως χρησιμοποιούν την καταστολή απέναντι στους αγώνες που ξετυλίγονται αυτή την περίοδο και στους οποίους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας. Μάλιστα, κάτω από την πίεση του κινήματος και υπολογίζοντας την πυροδότηση ευρύτερων αντιδράσεων η κυβέρνηση υπαναχώρησε και αντί πλημμέλημα χαρακτήρισε ως πταίσμα τη μη ακύρωση εισιτηρίου. Επίσης, παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία και επιχειρήματα που τεκμηριώνουν τη διεκδίκηση για δωρεάν μετακίνηση. Στοχεύουμε ο αγώνα αυτός να πάρει μαζικά-συλλογικά-οργανωμένα χαρακτηριστικά, να έχει συνέχεια και να ακυρώσει την πολιτική τους. Επιδιώκουμε τη δημιουργία και δράσεις επιτροπών-πρωτοβουλιών -συνελεύσεων κατοίκων.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ φέρανε την εικόνα για τους αγώνες τους που είναι σε εξέλιξη, για τις επιπτώσεις των νόμων στα εργασιακά τους δικαιώματα και την αλληλεγγύη τους στα κινήματα των επιβατών. Ο νομικός δήλωσε ότι είναι νομικά αβάσιμη η μηνυτήρια αναφορά και πρέπει να τεθεί στο αρχείο, ότι είναι υπόθεση του κινήματος να ματαιώσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και έδωσε τεχνικές οδηγίες για τους επιβάτες που δεν ακυρώνουν εισιτήριο. Από το κίνημα δεν πληρώνω για τα διόδια μετέφεραν τις θέσεις τους και εμπειρία από τις δράσεις τους για τα διόδια στις εθνικές οδούς και στην Αττική Οδό. Οι άλλες συλλογικότητες που αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά και έδωσαν την οπτική τους για την αντίθεση στις αυξήσεις των εισιτηρίων και την καταδίκη της μηνυτήριας αναφοράς που ποινικοποιεί και τη μηνυτήρια αναφορά. Από όλες τις συλλογικότητες τονίστηκε η ανάγκη για κοινή δράση των κινημάτων, για συνέχεια και ένταση του αγώνα.
Οι δράσεις συνεχίζονται άμεσα και το Σάββατο 19/2 με κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπως και στις περιοχές μας άλλες μέρες, παράδειγμα την Τρίτη στη Ν. Σμύρνη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΜΑΣ

Ο νόμος για τις συγκοινωνίες  που ψηφίστηκε στις 15/2/2011 υποβαθμίζει και ταυτόχρονα κάνει πιο ακριβές τις συγκοινωνίες, αφού προβλέπει λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μείωση προσωπικού, περικοπές κόστους που σημαίνει μείωση γραμμών, ελάττωση συχνότητας δρομολογίων. Ταυτόχρονα, προβλέπει την ποινικοποίηση της μη ακύρωσης εισιτηρίου με τον χαρακτηρισμό της ως πταίσμα, όπως και την ποινικοποίηση της μη πληρωμής διοδίων.  Ενώ, από 1/2/2011 η κυβέρνηση επέβαλλε αυξήσεις εισιτηρίων και καρτών που φτάνουν μέχρι το 40%. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα μπαράζ αλλαγών στις μετακινήσεις, που στερεί δικαιώματα από επιβάτες και εργαζόμενους στα ΜΜΜ.
 Ειδικά, η αύξηση κατά 40% των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών μας προκαλεί αγανάκτηση και οργή ως χρήστες των ΜΜΜ, αφού είμαστε κατά κανόνα και οι πιο αδύνατοι οικονομικά και την ίδια ώρα  υπομένουμε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ακρίβεια, απολύσεις, ανεργία, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο,  συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας και υγείας, παράδοση όλων των «κοινωφελών» υπηρεσιών στο κεφάλαιο και επιβολή κανόνων κερδοφορίας στη λειτουργία τους. 
Αποτελεί ανάλγητη - αντιλαϊκή πολιτική. Από τη μια μας οδηγούν στη φτώχια και από την άλλη ποινικοποιούν τη φτώχια μας. Δεν μπορεί να πάει άλλο. Το σφαγείο κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. δεν μας πείθει ότι αυτά γίνονται για το καλό μας. Ούτε ότι θέλουν να καλύψουν ελλείμματα και χρέη. Χρηματιζόμενοι πολιτικοί, τραπεζίτες και μεγαλοδημοσιογράφοι μας κάνουνε μάθημα ηθικής την ίδια  στιγμή που φάγανε, κλέψανε και κουκουλώνουν τα σκάνδαλα και το βρώμικο χρήμα που έχουν στην Ελβετία. Οι χορτάτοι που κλέβουν το φαί από το τραπέζι, καταδιώκουν τους φτωχούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυξημένα εισιτήρια.
Κυβέρνηση και τρόικα ανακάλυψαν για μια ακόμη φορά τον εχθρό λαό για να πληρώσει την κρίση του συστήματος τους. Μας έχουν βάλει στην πρέσα σφίγγοντας κάθε μέρα την βίδα. Ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, λες και είναι χωράφια του παππού τους. Στο μεγάλο φαγοπότι τους έχουν εξασφαλίσει και τα τρισέγγονα τους.
Παρά την ψήφιση του νόμου, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δημόσιες-δωρεάν-ποιοτικές συγκοινωνίες, όπως συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια και η ικανοποίησή τους αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα.
Την κρίση, τα χρέη και τα ελλείμματά τους δεν θα τα πληρώσουμε εμείς, γιατί απλούστατα δεν έχουμε, αφού δεν τα «φάγαμε μαζί». Φτάνει πια !!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ - ΔΩΡΕΑΝ - ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ
Η άρνηση μας στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα, που πρέπει να έχουν όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Αρνούμαστε τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ας είναι τυπικά ιδιοκτήτης το κράτος, την πλήρη ή μερική παράδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο είτε με τη μορφή του management, είτε της μετοχοποίησης, είτε της εκχώρησης κομματιών και υπηρεσιών των συγκοινωνιών σε ιδιώτες. Η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών και η λειτουργία τους με τα κριτήρια της μείωσης κόστους και του ανταγωνισμού, όπως έχει δείξει και η περίπτωση της Αγγλίας,  επιφέρει αύξηση των ατυχημάτων, αύξηση των εισιτηρίων, υποβάθμιση της εξυπηρέτησης.
 Θεωρούμε ότι και ο σημερινός τρόπος λειτουργίας των συγκοινωνιών δεν συνάδει με το δημόσιο-κοινωνικό τους χαρακτήρα όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου τους για την εξυπηρέτηση των φτωχότερων περιοχών, το σχεδιασμό των δρομολογίων, τις αγορές εξοπλισμού, τις προμήθειες υλικών, τις αναθέσεις έργων, τη διαπλοκή τους με το κεφάλαιο, τη διοίκηση τους, το αντίτιμο των εισιτηρίων, τις εργασιακές σχέσεις που ελαστικοποιούνται, τους μισθούς που μειώνονται.
Άρα, δεν θεωρούμε ότι αυτές οι συγκοινωνίες που έχουμε είναι δημόσιες και κοινωνικές, αλλά διεκδικούμε να είναι και δεν δεχόμαστε το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για πλήρη παράδοσή τους στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου..

ΓΙΑΤΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ
Η σημερινή κατάσταση των συγκοινωνιών δεν προσφέρει την απαιτούμενη εξυπηρέτηση. Η ανάπτυξη του δικτύου τους για όλες τις πόλεις και την επαρχία βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες και τις δυνατότητες της σύγχρονης εποχής. Η ιστορική στέρηση της Ελλάδας σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ΜΜΜ δεν έχει ξεπεραστεί. Ειδικά, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η καθυστερημένη κατασκευή του μετρό και η λειψή χρηματοδότηση για τη γρήγορη επέκταση του σε όλες τις περιοχές δείχνει την πλήρη υποβάθμιση της ανάγκης για γρήγορες, ασφαλείς, ποιοτικές μετακινήσεις με ΜΜΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 έτοιμοι νέοι σταθμοί του μετρό στην Αθήνα δεν έχουν δοθεί σε λειτουργία, λόγω ομηρίας από τη Siemens, που έχει αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης (Signaling) στους συρμούς και στους σταθμούς.  
Δεν μπορεί τη σημερινή εποχή ο εργαζόμενος ή ο σπουδαστής για τις 8 ώρες δουλειάς ή μόρφωσης να αναγκάζεται να ξοδεύει πάνω από 2 ώρες για αναμονή ή μετακίνηση με ΜΜΜ, που τις ώρες αιχμής έχουν συνωστισμό και κακές συνθήκες παραμονής. Ακόμα και στο πιο γρήγορο μέσο, το μετρό, σε ώρες αιχμής μπορεί να υπάρχει αναμονή μέχρι 7 λεπτών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στην ΕΘΕΛ λείπουν 1.200 οδηγοί. Τρόλεϊ μένουν ακινητοποιημένα για τον ίδιο λόγο. Η προωθούμενη απαξίωση των δημ. συγκοινωνιών και ταυτόχρονα η μεθοδευμένη από τις διοικήσεις προσπάθεια για να στραφούν οι επιβάτες ενάντια στους εργαζόμενους φαίνεται από την εντολή του γραφείου κίνησης της ΕΘΕΛ να γίνει περικοπή δρομολογίων κατά 25% το 3ήμερο 18-20/2.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η εκτεταμένη χρήση του Ι.Χ. που συνδέεται με την πολιτική της κατασκευής των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων στο λεκανοπέδιο, ακριβώς για την προώθηση της χρήσης του Ι.Χ., αντί των ΜΜΜ, με στόχο την ενίσχυση των μερίδων του κεφαλαίου που κερδοσκοπούν γύρω από το κύκλωμα αγορά - χρήση του Ι.Χ. (αυτοκινητοβιομηχανίες, τράπεζες, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές).
 Η επέκταση και η ποιοτική αναβάθμιση των ΜΜΜ θα είναι τεράστια συμβολή για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπέδιου, αλλά και για τη βελτίωση της κατάστασης από την ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις και για τη λύση του κυκλοφοριακού. 
Η ενίσχυση-αναβάθμιση των συγκοινωνιών με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο γραμμών που θα καλύπτουν όλες τις περιοχές και προς όλες τις κατευθύνσεις, ασφαλών, σύγχρονων, μη ρυπογόνων ΜΜΜ, με σταθερά, συχνά, γρήγορα και αξιόπιστα δρομολόγια, είναι σήμερα από τις πρωταρχικές διεκδικήσεις μας, καθοριστικές για την ποιότητα ζωής και για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΓΙΑΤΙ ΔΩΡΕΑΝ
Ο αγώνας μας για δωρεάν συγκοινωνίες συνδέεται με την αντίθεση μας στις αυξήσεις των εισιτηρίων, αλλά και με τα αιτήματα για ανάκληση των αυξήσεων και για φτηνές συγκοινωνίες. Θεωρούμε, όμως ότι στη σημερινή εποχή είναι εφικτό και αναγκαίο όχι μόνο να έχουμε φτηνές αλλά και δωρεάν συγκοινωνίες και εξηγούμε τους λόγους :
·         Οι συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Δεν μπορεί η λειτουργία τους να καθορίζεται με κριτήρια κερδοφορίας, ανταγωνιστικότητας, κανόνων αγοράς και ανταγωνισμού. Το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει δωρεάν συγκοινωνίες, επιδοτώντας τις από τους φόρους που εισπράττει, όπως έχει υποχρέωση για παροχή δωρεάν παιδείας, υπηρεσιών  υγείας, υποδομών. Οφείλει το κράτος, αυτό να το κάνει φορολογώντας το κεφάλαιο και όχι με τη φορολόγηση των εργαζόμενων και τους έμμεσους φόρους. Ιδιαίτερα σήμερα με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση των έμμεσων φόρων και την επιβάρυνση με την άμεση φορολογία των χαμηλών εισοδημάτων, η απαίτηση για δωρεάν συγκοινωνίες γίνεται πιο επιτακτική, αποτελεί επιστροφή μέρους των κλεμμένων. Το κράτος και το κεφάλαιο σήμερα επιδιώκουν να απαλλαγούν από αυτή την υποχρέωση με συρρίκνωση των δημόσιων κοινωφελών υπηρεσιών και με ξεπούλημά τους στους ιδιώτες. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ανάλγητη, αντικοινωνική και αντεργατική η τωρινή υπέρογκη  αύξηση των εισιτηρίων και καρτών των αστικών συγκοινωνιών και επιδιώκουμε, όχι μόνο να έχουμε φτηνές συγκοινωνίες, που είναι αυτονόητο, αλλά αυτές να παρέχονται δωρεάν γιατί είναι δικαίωμα των επιβατών που μετακινούνται. Το κόστος μπορεί να καλύπτεται από τη φορολόγηση του κεφαλαίου.
·         Αποτελεί δικαίωμα η ελεύθερη μετακίνηση όλων όσων χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, που είναι κατά κανόνα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα (εργαζόμενοι και άνεργοι,  νέοι και συνταξιούχοι, νοικοκυρές και μετανάστες). Με τις δραματικές αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις, με την αύξηση της ανεργίας και με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα σπαστά ωράρια, το δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της πρωινής προσέλευσης (αφού πολλοί κλάδοι ξεκινούν δουλειά και μετά τις 9 το πρωί ή έχουν βάρδιες), αλλά όλους, εργαζόμενους και μη. Η δωρεάν μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων είτε ο σκοπός της είναι η εργασία, είτε η αναζήτηση εργασίας, είτε η μόρφωση, η διασκέδαση, οι κοινωνικές σχέσεις, αφού όλα είναι ανθρώπινες ανάγκες. Για αυτό εμείς το ζητάμε γενικά και όχι μόνο για κάποιες κατηγορίες ή για την πρωινή ζώνη.
·         Στο αντεπιχείρημα ότι έτσι θα μετακινούνται και οι πλούσιοι δωρεάν, επισημαίνουμε ότι η εργατική τάξη πολλές φορές διεκδικεί για τον εαυτό της μέτρα που έχουν πανκοινωνικό χαρακτήρα. Όταν για παράδειγμα λέμε δημόσια δωρεάν παιδεία δεν λέμε μόνο για τους εργαζόμενους και τους χαμηλόμισθους ή δεν θέτουμε εισοδηματικά κριτήρια. Είναι προφανές ότι από ένα τέτοιο μέτρο επωφελούνται (θεωρητικά) και άλλες τάξεις και οικονομικά ισχυροί, όμως η γενικευμένη θέσπιση του ευνοεί κατ’ αρχήν και κυρίως την τάξη. Στην πράξη οι εύποροι διαθέτουν τη δυνατότητα και το κάνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους  να κινούνται με ιδιωτικά αυτοκίνητα και να σταθμεύουν επί πληρωμή, προκειμένου να μην περιμένουν στις στάσεις, να μην στριμώχνονται με τους πληβείους και να φτάνουν έγκαιρα στον προορισμό τους.
·         Δωρεάν μετακίνηση δεν δικαιούνται μόνο οι πιο αδύναμοι οικονομικά, δηλαδή μόνο άνεργοι, φαντάροι, φοιτητές. Σήμερα είναι δυσβάσταχτο κόστος για όλα τα λαϊκά στρώματα τα 2,80 € για το πήγαινε- έλα σε ένα προορισμό ή τα 45 € το μήνα της κάρτας. Είναι δυσβάσταχτο κόστος  για το σύνολο της εργαζόμενης πλειοψηφίας, για τους εργαζόμενους του βασικού μισθού των 740 € και ιδιαίτερα για τους 600 χιλιάδες εργαζόμενους της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, που παίρνουν ακόμα λιγότερα, τους μετανάστες, τους μαθητές, τις νοικοκυρές, τους συνταξιούχους. Είναι φανερό ότι με το σημερινό επίπεδο των μισθών της πλειοψηφίας το κόστος της ετήσιας μετακίνησης αναλογεί περίπου σε ένα μισθό. Ή αλλιώς σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΚΑ περίπου ¾ της ώρας ημερήσιας εργασίας του διατίθεται για να καλύπτει το κόστος της μετακίνησης. Όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, ένας εργαζόμενος, αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ (η κυβέρνηση φρόντισε να υπάρχουν ακόμα χαμηλότεροι μισθοί) έχει καθαρό ημερομίσθιο, αφαιρουμένων των κρατήσεων, περίπου 28 €,  δηλαδή ωρομίσθιο 3,50 €. Ημερήσιο κόστος μετακίνησης 2,80 €. Σε επίπεδο έτους το μέσο κόστος μετακίνησης ενός εργαζόμενου με μία μετακίνηση από και προς την εργασία του διαμορφώνεται στα 840 Ευρώ !!! (Για 25 ημέρες μ.ο. ανά μήνα Χ 2,80 Ευρώ που αποτελεί το ημερήσιο κόστος μετακίνησης 2 εισιτηρίων.)
·         Λέμε ότι το φτηνά, αντί για δωρεάν, σήμερα δεν αρκεί. Ήδη οι συγκοινωνίες επιδοτούνται. Το κόστος λειτουργίας τους είναι μεγαλύτερο από τα έσοδά τους και πουθενά στον κόσμο δεν είναι αλλιώς. Το κίνημα δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία του πόσο φτηνά και πόσο κάτω από το κόστος, που ήδη ισχύει, αλλά διεκδικούμε το δωρεάν. Μόνο κάτω από αυτή την απαίτηση και με ένα εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορεί το κράτος να εξαναγκαστεί σε υποχωρήσεις. Με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική εξάπλωσης της φτώχειας, της ανεργίας, της ακρίβειας, των απολύσεων, της μείωσης των μισθών και συντάξεων, της μισής δουλειάς-μισού μισθού είναι φανερό ότι όσοι πλήττονται αντιμετωπίζουν ως ακόμα πιο δυσβάστακτο βάρος τα έξοδα για τα εισιτήρια και θα αναγκάζονται είτε να περιορίσουν τις μετακινήσεις, είτε να πηγαίνουν με τα πόδια.
·         Λεφτά υπάρχουν για μερικούς: Το κράτος ήδη παρέχει δωρεάν μετακίνηση σε αρκετές ομάδες ανθρώπων και όχι μόνο με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με λογική «ημετέρων» Ποιοι δεν πληρώνουν τώρα εισιτήριο; "Ευπαθείς και συμπαθείς" κοινωνικές ομάδες όπως: Αστυνομικοί και μέλη της Αστυνομικής Ακαδημίας, Ειδικοί Φρουροί και Συνοριακοί Φύλακες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πυροσβέστες και μέλη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Προσωπικό και δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος.  Προσωπικό Ελληνικής Αγροφυλακής. Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές. Το έχουν μήπως περισσότεροι ανάγκη από τους υπόλοιπους επιβάτες;
·         Δυνατότητες και λεφτά υπάρχουν για όλους : 62 δισ. δίνονται από τον προϋπολογισμό του 2011 για τοκοχρεολύσια, 1,6 δισ. € για εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ, 2,5 δισ. € για την Ε.Ε., 30 δισ. € για τις τράπεζες. Εκτός από όσα προβλέπονται για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις του κεφαλαίου. Παράλληλα, μην ξεχνάμε τον πλούτο που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας.  600 δισ. € έχουν έλληνες σε καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας (περιοδικό Spiegel). Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέους, στο όνομα του οποίου παίρνονται όλα αυτά τα  μέτρα.
·         Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία το 2009 το σύνολο των εξόδων του ΟΑΣΑ ήταν 853 εκ. € και μάλιστα από αυτά τα 116 εκ. ήταν για τοκοχρεολύσια. Η κρατική επιχορήγηση ήταν 123 εκ. €. Θα μπορούσε λοιπόν να επιδοτηθεί το σύνολο των εξόδων, ώστε ο ΟΑΣΑ να μην καταφεύγει σε δανεισμό και αυτό θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό των εξόδων του προϋπολογισμού που πάνε για μη κοινωφελείς σκοπούς. Επίσης, είναι σταγόνα στον ωκεανό των φοροαπαλλαγών και των επιδοτήσεων του κεφαλαίου.
·         Το ότι θα μπορούσε να είναι δωρεάν και η επιδότηση των συγκοινωνιών να κάλυπτε το συνολικό κόστος λειτουργίας τους φαίνεται και από το ότι η είσπραξη της ΕΘΕΛ από εισιτήρια και κάρτες για το 2010 ήταν περίπου 0,1 δισ. €. Αυτό σαν ποσό αποτελεί, όπως δείξαμε παραπάνω ένα βαρύ φορτίο για κάθε εργαζόμενο. Όμως, δεν είναι το ίδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό έναντι των 30 δισ. € που προορίζονται φέτος για τις τράπεζες, επί πλέον των 78 δις € που έχουν πάρει μέχρι τώρα. Θα μπορούσε λοιπόν να δοθεί και το 0,1 δισ. € και οι συγκοινωνίες να ήταν δωρεάν.
·         Είναι αποδεκτό ότι οι συγκοινωνίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν αλλιώς παρά μόνο με κρατική επιδότηση. Καπιταλιστικά κράτη έχουν αναγνωρίσει ότι αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων τους η φτηνή ή δωρεάν μετακίνηση, γι’ αυτό επιδοτούσαν και επιδοτούν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Και το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχε αναγνωρισμένη νομικά υποχρέωση να επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Μόνο που οι κυβερνήσεις δεν τους κατέβαλλαν τα θεσμοθετημένα οφειλόμενα ποσά. Παράλληλα, τα υπουργεία δεν κατέβαλαν ποσά που με βάση συμβάσεις αναλογούν σε διευκολύνσεις που παρείχε ο ΟΑΣΑ, συνολικά μέχρι το 2008 ύψους 420,9 εκ. €. Αποτέλεσμα μόνο στον ΟΑΣΑ το κράτος να οφείλει 2,7 δισ. €. Και ο ΟΑΣΑ για να καλύψει τα ελλείμματα να προσφεύγει σε δανεισμό (μάλιστα χωρίς τους όρους δανεισμού του δημοσίου, παρά μόνο με την εγγύησή του, με αποτέλεσμα συγκριτικά σχεδόν το διπλάσιο κόστος από το αν το δάνειο εντασσόταν μέσα στον Κρατικό Προϋπολογισμό) που έχει αποτέλεσμα το κόστος μόνο για τους τόκους συνολικά να φτάνει τα 1,2 δισ. €. Με το νόμο που ψήφισαν στις 15/2/2011 ορίζουν ότι θα περιοριστεί η υποχρέωση του κράτους, ώστε η επιδότηση να μην υπερβαίνει το 40% του λειτουργικού κόστους του Ομίλου» (άρθρο 6.6)
·         Η επιδότηση των συγκοινωνιών και μεταφορών έχει επεκταθεί και στις ιδιωτικές εταιρείες συγκοινωνιών-μεταφορών (ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, Αεροπορικές, πλοία της γραμμής κ.α. ). Μάλιστα η επιδότηση για το 2010 του ιδιωτικού ΟΑΣΘ (Ν.Π.Ι.Δ) που διαθέτει 600 λ/φ, ήταν 111,822 εκ. € και να αποδίδει μέρισμα λόγω κερδοφορίας στους μετόχους του, ενώ του δημόσιου ΟΑΣΑ με επταπλάσιο μέγεθος (2.100 λ/φ, περίπου 300 τρόλλεϋ και συρμούς τρένων) η επιδότηση ήταν  μόλις 114,413 εκ. €..
·         Οι συγκοινωνίες δεν είναι καθόλου φτηνές σήμερα. Λαμβάνοντας ως τιμή αναφοράς τα 10 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης, συνυπολογίζοντας τα λοιπά λειτουργικά κόστη του Ι.Χ., προκύπτει ότι με το αντίτιμο ενός εισιτηρίου των 1,40 Ευρώ, το Ι.Χ. διανύει δεκατέσσερα ολόκληρα χιλιόμετρα !!!.
·         Στην κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζονται χαλκευμένα στοιχεία για τα οικονομικά των ΜΜΜ, που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να διασπάσουν επιβάτες και εργαζόμενους στον αγώνα για δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές συγκοινωνίες. Στους επιβάτες χρεώνουν ότι 30% έμπαινε λαθραία και για αυτό είναι ελλειμματικές οι συγκοινωνίες. Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ ξέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Στους ελέγχους που γίνονται το πολύ 1-2 άτομα σε κάθε λεωφορείο να βρεθούν χωρίς εισιτήριο.
·         Στους εργαζόμενους χρεώνουν ότι έχουν υπερβολικά ψηλούς μισθούς μιλώντας για μέσο ετήσιο μισθό 40.000 € και ότι για το 2009 το κόστος μισθοδοσίας ήταν 45,50% των εξόδων. Κατ’ αρχήν είναι παραποίηση να συμψηφίζουν τους μισθούς της πλειοψηφίας των εργαζόμενων με τους μισθούς και αποζημιώσεις των διευθυντών, στελεχών και ημετέρων αυτών των οργανισμών.  Ένας εργαζόμενος της ΕΘΕΛ με 15 χρόνια προϋπηρεσία χωρίς οικογενειακά επιδόματα, παίρνει μόλις 1250 €, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί μόνο εάν ο εργαζόμενος δουλεύει όλες τις μέρες ανάπαυσής του (στα ρεπό), κάτι που εξαναγκαστικά γίνεται στην ΕΘΕΛ λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για χώρο εντάσεως εργασίας και λείποντας προσωπικό οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν Κυριακές, αργίες και τα ρεπό τους. Επίσης, δεν μιλούν για τους αποσπασμένους  σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και πολιτικά  γραφεία με τις μισθοδοσίες τους για το 2009 να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους ΟΑΣΑ με το ποσό των 3,795 εκ. € , για το 2008 5,463 εκ. €, για το 2007 3,809 εκ. € (από τα 454,3 εκ. € της συνολικής μισθοδοσίας). Στην ΕΘΕΛ μόνο το 2009 υπήρχαν 500 οδηγοί αποσπασμένοι εκτός επιχείρησης.
·         Για τους ελλειμματικούς ισολογισμούς να δούμε ότι καλύπτουν με ένοχη σιωπή το καθεστώς ομηρίας, στο οποίο έχουν καταδικάσει τους συγκοινωνιακούς φορείς, όσον αφορά τις προμήθειες και τα έργα. Τρανό παράδειγμα  ο όμιλος ΟΑΣΑ ο  οποίος έχει καταδικαστεί να έχει μοναδικό και αποκλειστικό προμηθευτή του για το τροχαίο υλικό, τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και για το σύνολο των  υποσυστημάτων κίνησης, την πασίγνωστη και αμαρτωλή SIEMENS.
·         Καλύπτουν με ένοχη σιωπή και συνεχίζουν να διατηρούν ένα φαύλο και σαθρό καθεστώς προμηθειών, έργων και μελετών, που οδηγεί στην υπερτιμολόγηση και υπερκοστολόγηση, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
·         Δεν μιλούν για τις οικονομικές ευθύνες τους, που από το 2004 μέχρι το 2010 εκκρεμούσε η παραλαβή 403 αγορασμένων λεωφορείων, για την παραλαβή συστήματος τηλεματικής υψηλού κόστους που τελικά δεν λειτουργεί, για την παραμονή στο τελωνείο διώροφων λεωφορείων λόγω μη δυνατότητας στάθμευσής τους στα αμαξοστάσια και τόσα άλλα. 
·         Καλύπτουν τη συντήρηση του καθεστώτος ανάθεσης εργασιών σε τρίτους , δήθεν για λόγους μείωσης του κόστους, τα τελευταία χρόνια και μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ (όπου ιδιωτικές εταιρίες νομιμοποιούν υψηλά επιχειρηματικά κέρδη, κέρδη ανάληψης κινδύνων και υπεραπασχόλησης ομάδων εργολάβων, υποεργολάβων, συνεργείων κ.λ.π.  χωρίς να διαθέτουν ίδια κεφάλαια), το οποίο όμως εξελίσσεται σε ένα νέο μοντέλο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
·         Το δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση, έχουν αναγνωρίσει και εφαρμόσει κατά καιρούς διάφοροι φορείς και κυβερνήσεις (σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄80 για την πρωινή ζώνη). Σήμερα, επίσης, δωρεάν μετακινήσεις γίνονται σε αρκετούς δήμους με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας (Καισαριανή, Βύρωνας, Νέα Σμύρνη, Ζωγράφου κ.α.).
·         Με το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο λεκανοπέδιο η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δρόμων και σε γρηγορότερες μετακινήσεις, γιατί θα αποτρέπει από τη χρήση του Ι.Χ.. Θα γλιτώσει ελεύθερους χώρους από τη μετατροπή τους σε παρκινγκ.
·         Η δωρεάν χρήση των ΜΜΜ θα βοηθήσει, επιπρόσθετα, στη μείωση των ρύπων της ατμόσφαιρας στην Αττική και άρα είναι μέτρο που συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος.
·         Συνεπώς, ένας συνδυασμός από κοινωνικούς, κυκλοφοριακούς και περιβαλλοντικούς λόγους,  συνηγορεί υπέρ του αιτήματος για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Και οι 3 πλευρές της διεκδίκησης για δημόσιες-δωρεάν-ποιοτικές συγκοινωνίες συνδέονται μεταξύ τους. 
Γιατί τι να το κάνουμε να είναι δωρεάν, αλλά να καταργηθούν γραμμές και να αραιώσουν τα δρομολόγια, ή να μην καλύπτουν όλες τις περιοχές, με ασφαλή, σύγχρονα ΜΜΜ και με την απαραίτητη δικτύωση; Επίσης, ξέρουμε ότι δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα ποιοτικές και ιδιωτικές ή φτηνές και ιδιωτικές.
Δεν υπερασπιζόμαστε τις σημερινή κατάσταση των συγκοινωνιών. Απορρίπτουμε, όμως τις κυβερνητικές αλλαγές γιατί θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χειροτέρευση.
Ο αγώνας μας για δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές συγκοινωνίες, επικοινωνεί και συνδέεται με την αντίθεση  στις αυξήσεις των εισιτηρίων, με τα αιτήματα για ανάκληση των αυξήσεων και φτηνές συγκοινωνίες, με τους αγώνες του «δεν πληρώνω» στα διόδια, με την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 € στα νοσοκομεία, με το αίτημα για δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, με την ανυπακοή στα κυβερνητικά μέτρα, την πολιτική θέση-τοποθέτηση δεν πληρώνουμε την κρίση τους.
Οι στόχοι μας δεν είναι ούτε απογειωμένοι, ούτε ανέφικτοι. Σε μια εποχή που υπάρχει τεράστιος πλούτος που έχει παραχθεί από την ανθρώπινη εργασία και τέτοια πρόοδος της τεχνολογίας, η δυνατότητα για δημόσιες-δωρεάν-ποιοτικές συγκοινωνίες είναι ρεαλιστική. Οι εργαζόμενοι και τα κινήματα επιβάλλεται  να προβάλλουν αυτούς τους στόχους, να παλέψουν και να τους κατακτήσουν επιβάλλοντας όλες τις κοινωνικές ανατροπές που απαιτούνται. 
Την εποχή που μας τα κλέβουν όλα, δηλώνουμε ότι τα θέλουμε όλα και για όλους. Σε αυτό τον αγώνα εμπόδιο στέκονται η κυβέρνηση, το αστικό πολιτικό μπλοκ εξουσίας, η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και το μνημόνιο. Δεν κρύβουμε ότι θέλουμε την ανατροπή τους για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.                                                                                                                                
  
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2011

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Ανάλογα ψηφίσματα που απαιτούν την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς και την μη ποινικοποίηση από το υπουργείο και την κυβέρνηση τόσο του κινήματος ανυπακοής, όσο και της μη καταβολής εισιτηρίου, συμπαράστασης στους μηνυόμενους και στη δράση των κινήσεων έχουν βγάλει και άλλοι φορείς, όπως ο  Δήμος Δάφνης-Υμηττού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων, το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου κ.α.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ Ε' ΕΛΜΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΤΡΑΜ Α.Ε. κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της τοπικής κίνησης της Νέας Σμύρνης Μια Πόλη Ανάποδα, του συντονισμού αριστερών τοπικών κινήσεων Δωρεάν Μετακίνηση, της Συνέλευσης του Λόφου Λαμπράκη και της κίνησης Δεν Πληρώνω Νέας Σμύρνης, επειδή «παρότρυναν το επιβατικό κοινό να μην πληρώνει εισιτήριο».

Τα «εγκλήματα» για τα οποία κατηγορούνται οι παραπάνω συλλογικότητες από την ΤΡΑΜ Α.Ε. είναι: «σχετικές προσκλήσεις και ανακοινώσεις μέσω διαδικτύου ή με επικόλληση σχετικών εντύπων στις στάσεις των μέσων ή με ανάρτηση «πανώ» διαμαρτυρίας γύρω από τις στάσεις».

Επειδή: α) Είναι πρωτοφανές να διώκονται πολιτικές δραστηριότητες, β) Είναι εξωφρενικό να διώκονται πολιτικές συλλογικότητες, για τον πολιτικό λόγο που εκφράζουν και την παρότρυνση σε κοινωνικό αγώνα. Η παρότρυνση για μη καταβολή εισιτηρίων είναι πράξη διαμαρτυρίας, που συμβαίνει σε συνθήκες δημοσιότητας και εμπίπτει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, και γ) Δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα, που να προβλέπεται ούτε από τον υπάρχοντα νόμο, αλλά ούτε από τα νέα δεδομένα –της ποινικοποίησης της μη καταβολής του αντιτίμου–, αφού η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας απαιτεί την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς και την μη ποινικοποίηση από το υπουργείο και την κυβέρνηση τόσο του κινήματος ανυπακοής, όσο και της μη καταβολής εισιτηρίου.   


       Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γραμματέας


Αντωνόπουλος Παύλος                                                                     Δάβος Γεώργιος




Αθήνα 15-02-2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12.30 ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ

ΚΑΜΠΑΝΙΑ «ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 17/2/2011, ώρα 12.30 σας καλούμε σε συνέντευξη τύπου που οργανώνουμε στα γραφεία της ΟΛΜΕ, Ερμού και Κορνάρου 1, 6Ος  όροφος.
Η συνέντευξη δίνεται με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που συνέταξε η ΤΡΑΜ Α.Ε. εναντίον της καμπάνιας μας «ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ» , της κίνησης Μια Πόλη Ανάποδα–Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης, της Συνέλευσης Λόφου Λαμπράκη και της συλλογικότητας Δεν Πληρώνω Νέας Σμύρνης, αλλά και την τροπολογία της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση της μη ακύρωσης εισιτηρίου.
Η μηνυτήρια αναφορά ζητά άσκηση διώξεων γιατί «με σχετικές προσκλήσεις και ανακοινώσεις μέσω διαδικτύου ή με επικόλληση σχετικών εντύπων στις στάσεις των μέσων ή με ανάρτηση πανό γύρω από τις στάσεις προτρέπουμε τους επιβάτες να αντιδράσουν στις αυξήσεις των εισιτηρίων» και να μη δεχτούν αδιαμαρτύρητα να πληρώνουν για τις συγκοινωνίες που αποτελούν δημόσιο αγαθό.
Η μηνυτήρια αναφορά έχει ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα, αφού συνδυάζεται με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για ποινικοποίηση της μη καταβολής εισιτήριου και την προπαγάνδα της για να περάσει η πολιτική της με τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων και αύξησης του κόστους ζωής.
            Θα παρουσιάσουμε τη μέχρι τώρα δράση μας, στοιχεία για το δίκαιο του στόχου μας για δημόσιες-δωρεάν- ποιοτικές συγκοινωνίες και τη συνέχεια των δράσεων μας.
Στη συνέντευξη τύπου, εκτός από τους δημοσιογράφους, έχουν καλεστεί να παραβρεθούν και να τοποθετηθούν συνδικαλιστές από τα ΜΜΜ, άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες  που κινούνται στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής των διοδίων και εισιτηρίων, οι συλλογικότητες που έχουν υποστεί διώξεις για το θέμα και νομικοί.  
            Σας περιμένουμε.

Στην καμπάνια μέχρι στιγμής συμμετέχουν οι κινήσεις:
 Αγίας Βαρβάρας Αγωνιστική Κίνηση «Αντι-ΘΕΣΕΙΣ», Αιγάλεω Ρήγμα στα Δυτικά-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Αμαρουσίου  Εκτός των Τειχών–Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση, Βύρωνα Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, Γλυφάδας Πρωτοβουλία Κατοίκων (ΠΡΩΚΑΤ), Δάφνης-Υμηττού Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α), Νέας Ιωνίας Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση  στη Νέα Ιωνία, Νέας Σμύρνης Μια Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, Πειραιά, Ανταρσία στο Λιμάνι, Πεντέλης Ανεξάρτητη Κίνηση Αριστερών Πεντέλης, Περιστερίου Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, Πετρούπολης Ανυπότακτη Πετρούπολη

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ

Νέα Σμύρνη, 11 Φεβρουαρίου 2011
Προς το Δ.Σ. της ΤΡΑΜ Α.Ε., την κυβέρνηση και τα ντόμπερμαν του ΔΝΤ
Εκ μέρους της Μίας Πόλης Ανάποδα, θα ήθελα να σας ζητήσουμε συγνώμη που διανοηθήκαμε να έχουμε διαφορετική γνώμη από εσάς στο ζήτημα των δημόσιων συγκοινωνιών.
Συμφωνώντας μαζί σας ότι η έκφραση γνώμης και οι λαϊκοί αγώνες είναι ποινικό αδίκημα, θέλουμε να σας βοηθήσουμε.
Κάθε εβδομάδα θα σας κοινοποιούμε τις απόψεις μας για διάφορα θέματα και εσείς θα προχωράτε σε μηνυτήριες αναφορές.
Για παράδειγμα χθες προπαγανδίσαμε ότι θα πρέπει οι απολαβές του προέδρου της ΤΡΑΜ Α.Ε. να μην είναι πάνω από τον κατώτερο μισθό και οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές.
Συνεπώς, καλά θα κάνετε, αφού φοβάστε τη σκέψη και το φρόνημα του λαού, να το κατηγορήσετε γιατί η κοινωνική ανυπακοή είναι εδώ και θα κρατήσει καιρό.
Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, δημοτικός σύμβουλος της Μιας Πόλης Ανάποδα

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ΤΡΑΜ Α.Ε.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ «ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ»


Κινήσεις Πόλης για δημόσιες – δωρεάν - ποιοτικές συγκοινωνίες
dorean-metakinisi.blogspot.com, dorean.metakinisi@gmail.com

Η  ΤΡΑΜ Α.Ε. κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της κίνησης
Μια Πόλη Ανάποδα–Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης, του συντονισμού αριστερών δημοτικών κινήσεων και αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης «ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ», της Συνέλευσης Λόφου Λαμπράκη και της συλλογικότητας Δεν Πληρώνω Νέας Σμύρνης γιατί μέσω ανακοινώσεων παροτρύνουν το επιβατικό κοινό με έμπρακτο τρόπο να δηλώσει την ανυπακοή του στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αρνούμενο να πληρώσει εισιτήριο.
Η κίνηση αυτή έχει ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα. Αποτελεί μια πολιτική δίωξη που αποδεικνύει ότι η  χούντα Κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ είναι αδίστακτη προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική του Μνημονίου.
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε ένα μπαράζ επιθέσεων που καταλύουν τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Δίωξη των επιτροπών κατά των διοδίων, μετατροπή της Κερατέας σε Γάζα με τα ΜΑΤ να συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής, επί της ουσίας κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου, στρατιωτικά γυμνάσια για καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων και τώρα η φρονηματικού χαρακτήρα μηνυτήρια αναφορά ως απάντηση στην ολοένα και πιο μαζική αλλά και μαχητικότερη λαϊκή διεκδίκηση για δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες.
Αυτή η επιχείρηση δικαστικών διώξεων είναι συμπλήρωμα της ποινικοποίησης της άρνησης πληρωμής εισιτηρίου και της κυβερνητικής προπαγάνδας για «τζαμπατζήδες», «ανευθυνότητα» και «αντικοινωνική συμπεριφορά» .
Την ίδια περίοδο που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, που διαλύουν υγεία, παιδεία και συγκοινωνίες, που αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων, τα τιμολόγια της ΔΕΗ και το ΦΠΑ βασικών αγαθών, βγάζουν λάδι τους εαυτούς τους για  σκάνδαλα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Και τολμάνε αυτοί οι ίδιοι και μιλάνε για αντικοινωνική συμπεριφορά, οι «τζαμπατζήδες» του μόχθου μας, οι «λαθρεπιβάτες» της ζωής μας.
Μπροστά στο ογκούμενο κίνημα αντίστασης και ανυπακοής, χωρίς  κανένα κοινωνικό στήριγμα, πλην των διαπλεκόμενων οικονομικών συμφερόντων, των καναλιών και των μεγαλοδημοσιογράφων, επιλέγουν το δρόμο του πολιτικού εκφοβισμού του κινήματος και της ποινικοποίησης των αγώνων ενάντια στο Μνημόνιο και τη φτώχεια.
Είναι όμως βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιου τύπου ενέργειες θα μας κάμψουν. Καλούμε κάθε εργαζόμενο και νέο, κάθε συλλογικότητα να καταδικάσει αυτή την ενέργεια και να δυναμώσει την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης.
Δηλώνουμε ότι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα συμβάλουμε στην κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της αύξησης στην τιμή των εισιτηρίων των ΜΜΜ, για δημόσιες/ποιοτικές/δωρεάν μετακινήσεις. Γιατί η μετακίνηση είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, όχι εμπόρευμα!



11 Φεβρουαρίου 2011

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΩΡΑ 19:30

ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Το ότι ζούμε μια γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφία είναι πλέον γνωστό. Το ότι μας θεωρούν το εξιλαστήριο θύμα της κρίσης τους, καλώντας μας να πληρώσουμε για τα ελλείμματα και τα χρέη που δημιούργησε η πολιτική τους, είναι επίσης γνωστό. Το μέγεθος της υποκρισίας και της κοινωνικής αναλγησίας τους ωστόσο έχει ένα βάθος που ακόμα δεν μπορεί να μετρηθεί.
Σε ένα νέο μπαράζ ανατιμήσεων λοιπόν, η κυβέρνηση:
- Προχωρεί σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά 40% σε λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό, τρόλεϊ,
- Καταργεί δρομολόγια και γραμμές,
- Παραδίδει τις συγκοινωνίες σε ιδιώτες, για να εκτιναχθεί στα ύψη η τιμή των εισιτηρίων και να περικοπούν ακόμα περισσότερα δρομολόγια,
Η αύξηση των εισιτηρίων αποτελεί καθαρή πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους, που είναι και οι βασικοί χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, το εισόδημα των οποίων βρίσκεται εδώ και ένα περίπου  ένα χρόνο στη λαιμητόμο της χούντας που μας έχει επιβάλλει η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Μας καλούν να πληρώσουμε πανάκριβα υπηρεσίες, για τις οποίες φορολογούμαστε και μάλιστα βαριά, την ίδια στιγμή που περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, με την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες γίνανε και αυτές «ασύμφορες», για την κυβέρνηση και την τρόικα. Είναι και αυτές πλευρά του χρέους που αυτοί δημιούργησαν και καλούμαστε να το πληρώσουμε εμείς. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι θέλουν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά, να καλύψουν τα ελλείμματα και τα χρέη. Δεν ξεχνάμε ότι είναι αυτοί που χρόνια τώρα λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο και χαρίζουν τα πάντα στο κεφάλαιο, δίνουν τις υπερκοστολογημένες προμήθειες στους ημέτερους, χρησιμοποιούν το δημόσιο για να το απομυζούν. Αυτοί, λοιπόν, δεν έχουν δικαίωμα να επικαλούνται ότι νοιάζονται για τα ελλείμματα.
Η κυβέρνηση και η άθλια συμμαχία των προθύμων-πλουσιοπάροχα αμειβόμενων- δημοσιογράφων που επιτίθενται στο ογκούμενο κίνημα ανυπακοής, χαρακτηρίζοντας μας ως «τζαμπατζήδες», «δολιοφθορείς», έφτασε στο σημείο να μας απειλεί με εισαγγελείς, δια στόματος Ρέππα αποκρύπτοντας ότι:
- Υπουργεία και δημόσιοι οργανισμοί οφείλουν στον ΟΑΣΑ το ποσό των 2 δις 700 εκατ. € για αντισταθμιστικές καταβολές,
- Το ελληνικό δημόσιο επιδοτεί με τα λεφτά των φορολογούμενων τις ιδιωτικές εταιρίες ακτοπλοΐας, την Olympic Air του Βγενόπουλου και τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ.
-Τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς επιδοτούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ, ενώ στις δημόσιες συγκοινωνίες καταβάλλεται μόνο το 18% της προβλεπόμενης από το νόμο επιδότησης.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλα φταίνε οι μισθοί των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες.  Επιχειρούν να μας στρέψουν ενάντια στους εργαζομένους των ΜΜΜ, για να μας τσακίσουν όλους! Δεν έχουν δικαίωμα οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ με τις βίλες και τα κότερα να χρησιμοποιούν τα ίδια ψεύτικα-κατασκευασμένα «στοιχεία» κάθε φορά που επιτίθενται σε ένα κλάδο με μισθούς των 1.200 και 1.500 €. Ξέρουμε ότι θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους για να μας οδηγήσουν όλους στην «εξίσωση» των 700 € και της ελαστικής, ανασφάλιστης εργασίας

ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
Η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών με τα κριτήρια της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας, του μικρότερου κόστους γίνεται σε βάρος της ποιότητας, της εξυπηρέτησης, της κάλυψης των αναγκών της μετακίνησης, των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι συγκοινωνίες πρέπει να επιδοτούνται από τους φόρους, όπως και η παιδεία, η υγεία, και να παρέχονται δωρεάν.
Η μετακίνηση και η πλήρης κάλυψη όλων των περιοχών με ποιοτικές, γρήγορες, συχνές, αξιόπιστες, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες είναι δικαίωμα των εργαζόμενων και κάθε πολίτη. Είναι μέσο και τρόπος για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό, το περιβαλλοντικό πρόβλημα και έχει άμεση συνάρτηση με την ποιότητα της ζωής μας στο λεκανοπέδιο.
Γι αυτό και η αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Ο δρόμος της μαζικής ανυπακοής είναι αυτός που θεωρούμε ότι μπορεί όχι απλά να στείλει ένα μήνυμα, αλλά να συγκροτήσει πραγματικές αντιστάσεις απέναντι σε μια χιονοστιβάδα αντεργατικών μέτρων που φαίνεται να μην έχει τελειωμό.
Σε μια τέτοια βάση καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση, τη Δευτέρα 14/2 στις 19:30, στο στέκι της «Εκτός Σχεδίου» (Νισύρου 77 και Πάτμου) όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση δράσεων και κινητοποιήσεων στην περιοχή μας, ενάντια στη διάλυση των δημόσιων συγκοινωνιών και στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.

- Όπως και στα διόδια, να μην υπακούσουμε! Αλληλεγγύη μεταξύ των επιβατών/Είμαστε πολλοί, μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο!

- Διεκδικούμε δημόσιες/ποιοτικές/δωρεάν συγκοινωνίες, γιατί η έννοια του κοινωνικού αγαθού είναι ασύμβατη με την παροχή αντιτίμου, γιατί οι σύγχρονες μαζικές συγκοινωνίες είναι η λύση στο κυκλοφοριακό και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην πόλη.

- Κοινός αγώνας επιβατών και εργαζομένων στα ΜΜΜ. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν! Κοινή δράση των σωματείων, φορέων, επιτροπών κατοίκων, σχημάτων που αντιστέκονται.

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία