Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


Την Πέμπτη 17/2/2011, η καμπάνια των 11 κινήσεων πόλης «Δωρεάν Μετακίνηση» έδωσε  συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ,  με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που συνέταξε η ΤΡΑΜ Α.Ε. εναντίον της καμπάνιας μας «ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ», της κίνησης Μια Πόλη Ανάποδα–Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Νέας Σμύρνης, της Συνέλευσης Λόφου Λαμπράκη και της συλλογικότητας Δεν Πληρώνω Νέας Σμύρνης, αλλά και για την τροπολογία της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση της μη ακύρωσης εισιτηρίου.
Στη συνέντευξη είχαν καλεστεί και παραβρέθηκαν, εκτός από τους δημοσιογράφους, συνδικαλιστές από την ΕΘΕΛ και τη Συντονιστική Επιτροπή Σιδηροδρομικών, νομικοί, άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες  που κινούνται στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής των διοδίων και εισιτηρίων, όπως οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στα διόδια του Κινήματος Δεν Πληρώνω και οι επιτροπές του Ακρίβεια Στοπ,  και οι άλλες συλλογικότητες που έχουν υποστεί διώξεις για το θέμα.
Στη συνέντευξη τύπου τονίστηκε από τις κινήσεις πόλης και την Κίνηση της Ν. Σμύρνης ότι ο αγώνας για δημόσιες-δωρεάν-ποιοτικές συγκοινωνίες είναι αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες και με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Είναι αγώνας ανυπακοής στη ληστρική πολιτική της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, που αύξησαν μέχρι και 40% τις τιμές και συνδέεται με τον αγώνα των άλλων συναφών κινημάτων του δεν πληρώνω. Δένεται με τον αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΜ. Επίσης, συνδέεται με τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος για να μη διαλυθούν τα σχολεία και τα νοσοκομεία, για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, υποδομές.  Ο αγώνας αυτός τρομάζει τους κυβερνώντες γιατί αποκτά μαζικά χαρακτηριστικά, για αυτό χρησιμοποιούν τις μηνύσεις και την ποινικοποίηση, όπως χρησιμοποιούν την καταστολή απέναντι στους αγώνες που ξετυλίγονται αυτή την περίοδο και στους οποίους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας. Μάλιστα, κάτω από την πίεση του κινήματος και υπολογίζοντας την πυροδότηση ευρύτερων αντιδράσεων η κυβέρνηση υπαναχώρησε και αντί πλημμέλημα χαρακτήρισε ως πταίσμα τη μη ακύρωση εισιτηρίου. Επίσης, παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία και επιχειρήματα που τεκμηριώνουν τη διεκδίκηση για δωρεάν μετακίνηση. Στοχεύουμε ο αγώνα αυτός να πάρει μαζικά-συλλογικά-οργανωμένα χαρακτηριστικά, να έχει συνέχεια και να ακυρώσει την πολιτική τους. Επιδιώκουμε τη δημιουργία και δράσεις επιτροπών-πρωτοβουλιών -συνελεύσεων κατοίκων.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ φέρανε την εικόνα για τους αγώνες τους που είναι σε εξέλιξη, για τις επιπτώσεις των νόμων στα εργασιακά τους δικαιώματα και την αλληλεγγύη τους στα κινήματα των επιβατών. Ο νομικός δήλωσε ότι είναι νομικά αβάσιμη η μηνυτήρια αναφορά και πρέπει να τεθεί στο αρχείο, ότι είναι υπόθεση του κινήματος να ματαιώσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και έδωσε τεχνικές οδηγίες για τους επιβάτες που δεν ακυρώνουν εισιτήριο. Από το κίνημα δεν πληρώνω για τα διόδια μετέφεραν τις θέσεις τους και εμπειρία από τις δράσεις τους για τα διόδια στις εθνικές οδούς και στην Αττική Οδό. Οι άλλες συλλογικότητες που αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά και έδωσαν την οπτική τους για την αντίθεση στις αυξήσεις των εισιτηρίων και την καταδίκη της μηνυτήριας αναφοράς που ποινικοποιεί και τη μηνυτήρια αναφορά. Από όλες τις συλλογικότητες τονίστηκε η ανάγκη για κοινή δράση των κινημάτων, για συνέχεια και ένταση του αγώνα.
Οι δράσεις συνεχίζονται άμεσα και το Σάββατο 19/2 με κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπως και στις περιοχές μας άλλες μέρες, παράδειγμα την Τρίτη στη Ν. Σμύρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου